- B. Braun Romania
- Articole
- 0 aprecieri
- 5723 vizualizari
- 0 comentarii

Nutriția poate avea un efect pozitiv asupra calității vieții, puterii și stării de bine. În schimb, malnutriția poate afecta puterea de care ai nevoie urgentă pentru a combate boala.
Nutriția este aliatul tău vital pentru a te sprijini în lupta împotriva cancerului. Află mai multe despre cum să îi valorifici potențialul pentru a-ţi reîncărca bateriile astfel încât să îti întăreşti şi corpul şi sufletul.
Deși efectele pozitive ale sprijinului nutrițional sunt dovedite clinic și bine documentate, conștientizarea crește încet. Medicii se concentrează adesea pe alți factori și date medicale pentru a-și ajuta pacienții.
Cu toate acestea, acest lucru nu este un lucru simplu. Din diferite motive, multor pacienți cu cancer le este greu să mănânce într-un mod suficient.
Malnutriția este o cauză majoră de morbiditate și mortalitate la pacienții cu tumori. Este asociată cu o competență imunitară redusă și cu mai multe infecții, stres psihosocial, o calitate mai scăzută a vieții și creșterea șanselor de toxicitate asociată chimioterapiei.
Pierderea în greutate nu este cauzată doar de diminuarea carcinozei. Terapia sau stresul implicat provoacă adesea efecte secundare care duc la pierderea poftei de mâncare sau chiar la aversiunea alimentară. Ar trebui să fii foarte atent dacă apar aceste reacții adverse, deoarece ele pot fi punctul de plecare al malnutriției.
Una dintre cele mai frecvente provocări pentru bolnavii de cancer este pierderea poftei de mâncare. Poate fi o problemă de câteva zile, dar poate persista și pe tot parcursul tratamentului.
Lipsa poftei de mâncare poate fi cauzată de numeroase motive: cancerul în sine, modificările metabolismului și conconsecintele tratamentului administrat.
Acorda mai multa atentie corpului tau!
Iată câteva dintre cele mai frecvente motive care pot împiedica pacienții cu cancer să se hraneasca optim:
■ Oboseala
■ Durerea
■ Dificultăți la înghițire
■ Componente mentale precum stresul, depresia sau anxietatea
■ Vărsături și greață
■ Modificări în modul în care percepi gustul mâncării
■ Aversiune la mirosuri
A crede în supozitii false poate avea consecințe fatale pentru bolnavii de cancer. Am dori să profităm de această ocazie pentru a risipi trei mituri foarte frecvente despre nutriție și cancer. Nu crede în mituri. Crede în tine!
Mitul nr. 1: Malnutriția nu există în țările foarte dezvoltate.
Faptul este că: pacienții subnutriți pot reprezenta o parte semnificativă a sistemelor de sănătate chiar și în țările foarte dezvoltate. Mai ales pacienții cu cancer sunt expuși riscului de a dezvolta malnutriție și cașexie. Aproape 40% dintre bolnavii de cancer internați în spitale sunt subnutriți3.
Mitul nr. 2: Hrănirea pacienților cu cancer înseamnă hrănirea tumorii.
Faptul este că nu există coerență între nutriție și dezvoltarea tumorii. De asemenea, nu poţi înfometa tumora prin înfometarea pacientului.
Mitul nr. 3: Malnutriția nu are impact asupra cursului tratamentului pentru cancer.
Faptul este că pacienții subnutriți suferă de o calitate a vieții redusă din cauza efectelor secundare negative și prezintă un risc mai mare de a muri pe durata cancerului.
Afla mai multe pe https://www.bbraun.ro/ro/pacienti/malnutritie.html
Formulele Nutricomp® Drinks și Remune™ sunt dezvoltate pentru a sprijini pacientul in evitarea și combaterea malnutriției și a cașexiei.
Comentarii (0)